Microneedling mot rynkor

Hud, Ansikte, Behandlingar

microneedling

Rynkor är något som vi alla kan förvänta oss att möta med åldern. Dessa små linjer och veck i vår hud kan vara ett resultat av naturligt åldrande, solskador eller andra yttre faktorer. Men det betyder inte att vi inte kan göra något åt dem. En effektiv behandling som har revolutionerat hudvårdsvärlden är microneedling. Med små nålar som orsakar mikrohål i huden kan du få bort oönskade linjer och rynkor utan att använda fillers.

 

Vad är microneedling?

Microneedling är en skönhetsbehandling som använder små, fina nålar för att skapa mikroskopiska kanaler i hudens yta. Dessa nålar penetrerar huden i en kontrollerad och precisionsstyrd metod. Syftet med denna process är att stimulera hudens naturliga läkningsprocess och öka produktionen av kollagen och elastin.

 

Hur fungerar det?

Microneedling fungerar genom att nålarna penetrerar de övre skikten av huden och skapar mikrokanaler. Dessa små “mikro-skador” aktiverar kroppens naturliga läkningsprocess och stimulerar tillväxten av nytt kollagen och elastin. Kollagen och elastin är två viktiga proteiner som bidrar till att upprätthålla hudens struktur, elasticitet och ungdomliga utseende. Genom att öka produktionen av dessa kan microneedling förbättra hudens ton, minska rynkor och fina linjer samt förbättra ärr och pigmentering.

 

När introducerades microneedling?

Microneedling-tekniken introducerades första gången på 1990-talet men har sedan dess utvecklats och förbättrats avsevärt. Sedan sin början har det visat sig vara en säker och effektiv behandlingsmetod för att förbättra hudens kvalitet och minska rynkor.

 

Fördelar med microneedling mot rynkor

Microneedling har blivit populärt av flera anledningar, inte minst för att det inte krävs några som helst injektioner.

  • Förbättrad hudtextur – Microneedling hjälper till att jämna ut hudens yta och minska ojämnheter som kan uppstå på grund av ärrbildning, akne eller solskador.
  • Reducerade rynkor och fina linjer – Genom att öka produktionen av kollagen och elastin kan microneedling minska rynkor och fina linjer, vilket ger en jämnare och yngre hudton.
  • Förbättrad absorption av hudvårdsprodukter – De mikroskopiska kanalerna som skapas under microneedling-processen kan öka absorptionen av hudvårdsprodukter. Detta gör att de aktiva ingredienserna kan tränga djupare ner i huden och ge bättre resultat.
  • Kort återhämtningstid – Eftersom microneedling är en icke-invasiv behandling krävs ingen lång återhämtningstid. Det kan finnas en tillfällig rodnad och svullnad direkt efter behandlingen, men detta försvinner oftast inom några dagar.

 

Hur går en microneedling-behandling till?

Microneedling-behandlingar utförs vanligtvis av utbildade hudterapeuter eller dermatologer. Innan behandlingen påbörjas rengörs huden noggrant och en bedövning kan appliceras för att minimera obehag. Sedan används ett speciellt microneedling-verktyg med små nålar för att försiktigt rulla över huden. Man rullar det normalt åt olika håll för att vara säker på att hela området blir ordentligt behandlat. Behandlingen tar vanligtvis mellan 30 och 60 minuter beroende på det behandlade områdets storlek och komplexitet.

 

Tänk på detta före och efter behandling

  • Direkt solljus kan vara skadligt för din hud och öka risken för oönskade biverkningar efter microneedling-behandlingen. Undvik att sola och använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor för att skydda huden, både före och efter behandlingen.
  • Innan din microneedling-behandling bör du undvika användning av starka kemiska peelingar, retinoider eller andra potentiellt irriterande produkter. Dessa kan göra din hud extra känslig och öka risken för obehag efter behandlingen.

Tvätta och rengör din hud ordentligt innan behandlingen för att ta bort smuts, olja och eventuellt smink. Detta hjälper till att förbereda huden och minimera risken för infektion.

Boka konsultation