Många vet inte om att de har delade magmuskler efter graviditeten

Fråga våra experter, Podcast

Plastikkirurg Gabriela Sehlman gästar Allt för föräldrar podden

Plastikkirurg Gabriella Sellman har gästat Allt för föräldrar-podden. Tillsammans med barnmorska Maria Wigbrant pratar de om rectus diastas vilket kan uppkomma efter en graviditet om kvinnans magmuskler inte går ihop igen efter förlossningen.

Under en graviditet skapar kroppen plats för barnet i mammans mage, bland annat genom att dela på magmuskulaturen. Ofta går musklerna ihop igen automatiskt men hos många kvinnor gör de inte det, och en stor del av dessa vet inte ens om att sina muskler ine gått ihop. Många kvinnor upplever besvär med magen efter graviditeten utan att veta om att de har en delad magmuskulatur. Det kan vara besvär som ryggont, problem att gå på toaletten, en känsla av att magens innehåll ständigt trycker nedåt eller att putmagen inte försvinner trots hård träning.

Vill du veta mer om rectus diastas ska du lyssna på vårt senaste avsnitt av Allt för föräldrar-podden “9. Dr. Gabriella Sellman – delade magmuskler efter en graviditet”.

Du hittar avsnittet i din podcastapp genom att söka på “Allt för föräldrar”. Har du ingen podcastapp kan du lyssna direkt här!