Månadens fokus: Retinol (A-vitamin)

Okategoriserat, Aktuellt, Fråga våra experter

Vi passade på att fråga Dr. Shahla Passian vad hon tycker om Retinol.

Varför tycker du att man skall använda retinol?

Retinoider (som är en generisk benämning för samtliga Vitamin A -baserade ämnen) har länge används i medicinska sammanhang för behandling av olika hudsjukdomar/hudåkommor som t ex. akne och åldersförändringar. Hudcellerna i både epidermis (yttersta skicktet av huden) och dermis är mycket mottagliga för positiva biologiska effekter från Retinolet.

Det har bevisats via studier att Retinol kan mildra och dämpa bieffekter av UV-relaterade kollagenskador i huden. Utvärtes behandling med Retinol leder till förbättring av solskador, hudkaraktär, minskning av rynkor och pigmenteringsstörningar i huden.

Finns det något man bör tänka på när man påbörjar sin behandling?

En vanlig och förväntad bieffekt av utvärtes behandling med Retinol är sk ” Retinoid dermatit”, vilket betyder en viss grad av irritation i huden i början av behandlingen som kan visa sig i olika grader beroende på individens hudkänslighet och en del andra faktorer. Detta är dock övergående och hanterbar även i början om man kan justera doseringen och behandlingsfrekvensen.

För att uppnå resultat och bibehålla det krävs långtidsbehandlingar med Retinol. Dagtid bör man även använda sig av ett högt solskydd i samband med denna form av behandling.

12003416_1113910121959977_675636647836409620_n