Lär känna… Plastikkirurg dr Ulf Garpered

Aktuellt, Vår expertis, Okategoriserat

ulf_garpered
“- Jag kommer från Arboga i Västmanland och växte upp i en musikalisk omgivning och spelade saxofon och flöjt. 1979 flyttade jag till Stockholm och jobbade som ljudtekniker på Sveriges Radio parallellt med arbetet som saxofonist på fritiden. Mitt intresse för medicin och speciellt plastikkirurgi väcktes av TV-programmet ”Reservdelsmänniskan” och stärktes efter diskussioner med min morbror, som var narkosläkare i Chicago, likaså mötet med Elof Eriksson professor i plastikkirurgi på Harvard USA.

Efter medicinstudier på Karolinska i Stockholm blev jag läkare 1987. Intresset för plastikkirurgi blev allt större efter vikariat på plastikkirurgiska kliniken på Akademiska Sjukhuset i Uppsala 1994-95. Jag blev specialist i Öron-Näs-Hals-sjukdomar 1996 och arbetade därefter på kirurgklinik med bröstcancer och plastikoperationer. Specialistutbildningen till plastikkirurg gjordes i Uppsala och Örebro. Då vi var få plastikkirurger i Örebro blev operationerna mycket varierande och dagarna intensiva. Rekonstruktioner efter cancer i ansikte, hals och bröst var viktiga och angelägna operationer. Under denna tid vidareutbildade jag mig på kosmetiska kliniker och märkte att denna kunskap bättrade rekonstruktionsresultaten på Universitetssjukhuset.

Då min fru och jag båda fick arbete i Skåne flyttade vi och våra två barn till Malmö där jag sedan 2010 arbetat på Akademikliniken. Här utför jag alla plastikkirurgiska operationer förutom näsplastiker. Det är just bredden som gör plastikkirurgi så intressant.  Vid samtalet och mötet med patienten är det lika viktigt att vara lyhörd som informativ vad gäller möjligheter för att kunna hjälpa på bästa sätt.

Jag vill verkligen rekommendera läsning av Per Hedéns bok om plastikkirurgi. Den är riktad till patienter med mycket bra information inför besöket hos oss. Jag använder den dagligen vid konsultationerna för att förklara operationer.”