Lär känna… Plastikkirurg Dr Riikka Veltheim

Okategoriserat, Aktuellt

Berätta lite om din bakgrund
Jag är uppväxt runtom i världen. Född i Finland men bodde de första åren i Wien och därefter delvis Finland, Västindien och Asien. Anledningen till det var att min pappa arbetade som företagsledare inom pappersindustrin så vi fick flytta runt mycket. Som 15-åring bestämde jag mig för att bli doktorn och gick då på en engelsk flickskola på Barbados. Jag återvände därefter ensam till Finland för att gå gymnasiet och få betygen som behövdes för att komma in i läkarlinjen. Ganska tidigt på läkarlinjen kände jag att det område som fascinerande mig mest var just kirurgin.

I vuxen ålder hade jag tröttnat på allt resande och ville hitta en plats där jag kunde bo resten av mitt liv. I samband med detta träffade jag min man under en kongress där jag höll föredrag. Vi arbetar inom läkaryrket båda två, han är barnläkare och ville i samband med att vi träffades gärna flytta till Kanada för att börja forska. Efter en tids fundering kom vi överens om att vi skulle flytta till Stockholm istället som inte kändes så långt borta. Det var 18 år sedan och nu är Stockholm vårt hem. Vi bor här med våra 3 barn som är 3-språkiga och 2 hundar.

Varför valde du att specialisera dig inom just plastikkirurgi?
Jag har alltid gillat pyssla, är noggrann, har alltid varit väldigt estetisk lagd och älskat vackra saker. Plastikkirurgin fyller alla dessa krav. Det kändes också som ett mer naturligt val som kvinna. Att komma in på specialisering för plastikkirurgi är nästan intill omöjligt då det är så populärt. Detta gjorde att jag sökte till alla universitet i Sverige, Italien och Finland samtidigt. Lyckligtvis kom jag in på Karolinska Sjukhuset och slapp flytta med mina små barn och pendla och gjorde min specialisering där. Plastikkirurgi är det bästa som finns i läkaryrket. Den omfattar alla kroppsdelar och alla åldrar, ingen stund eller dag är lik sig. Att få träffa så mycket människor varje dag höra så många livshistorier är en enorm rikedom. Att kunna hjälpa och öka någons livskvalitet är helt fantastiskt.

Skulle du vilja rekommendera något?
Jag älskar havet. Skärgården är magisk för mig och jag skulle rekommendera alla turer i Stockholms skärgård. Som resemål är Italien alltid underbart. Det går nästan inte att äta något dåligt i Italien och det är oftast fint väder. Rom är en av mina favoriter men också Sardinien med sina långa stränder och turkosa hav.

print_riikka_veltheim_liten riikka