Lär känna…. plastikkirurg Angelica Hagelberg

Okategoriserat, Övrigt

I en serie inlägg kommer vi under året som kommer att presentera våra medarbetare här på Akademikliniken. Det är många olika typer av yrkeskategorier som är verksamma hos oss och här kommer du bland annat att möta plastikkirurger, sjuksköterskor, narkosläkare, hudterapeuter från alla våra kliniker och kanske lära känna dem lite närmare.

Först ut är vår plastikkirurg Angelica Hagelberg som är verksam på kliniken på Storängsbotten i Stockholm.

1. Berätta lite om dig själv och din bakgrund
Jag kommer från Stockholm och är uppvuxen i Ålsten tillsammans med min syster. Min pappa var läkare och han fick mig tidigt intresserad av människokroppen och läkaryrket. Redan när jag var liten fick jag en LP-skiva med hjärtljud av honom och han lärde mig hur man snabbt kunde skapa en defibrillator (hjärtstartare) av en hårtork eller locktång. Som tur är har jag aldrig behövt använda mig av den kunskapen.

2. Hur kom det sig att du blev läkare och sedan valde just plastikkirurgi som din specialisering?

När jag gick i åttan på högstadiet hjälpte min pappa mig att ordna en praoplats på käkkirurgen på Sabbatsbergs sjukhus och där fick jag en riktig aha-upplevelse. Jag blev fascinerad av det kirurgiska yrket, allt ifrån den sterila operationssalen, doften av desinficering och teamarbetet kring en operation, och hur spännande det är att operera i levande vävnad. Att få arbeta med kirurgi och främst plastikkirurgi som är en skapande form av kirurgi är det roligaste jag kan tänka mig.

Plastikkirurgi är för mig den ultimata kirurgiska specialiteten pga sin stora bredd. Den omfattar allt från rekonstruktiv kirurgi som t ex medfödda missbildningar till estetisk kirurgi.  Och det är spännande att operera på olika delar av kroppen och alla ålderskategorier – varje individ och operation är unik. Plastikkirurgi innebär alltid tekniska utmaningar och det blir aldrig rutin. Det som också motiverar mig är att det ständigt bedrivs mycket forskning inom det här området vilket hela tiden driver utveckling av operationstekniker och material framåt. Det gör att man ständigt utvecklas inom det här yrket.

3. Om du skulle rekommendera något som du tycker om, vad som helst, vad skulle det vara?

Jag tycker mycket om att röra på mig på fritiden, gärna tillsammans med min 7-åriga dotter. Vi spelar tennis, åker skidor och simmar – det kan jag varmt rekommendera.

Jag tycker också om att läsa och den senaste boken jag läste var Lean In av Sheryl Sandberg – en intressant bok om kvinnligt ledarskap och om att våga ta plats som jag kan rekommendera till alla yngre som är på väg ut i arbetslivet, både kvinnor och män.

angelica_hagelberg_profilbild1