Lär känna Giovanni Maltese

Okategoriserat

Dr Maltese är en erfaren plastikkirurg med lång erfarenhet inom både rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi. Giovanni genomgick sin läkarutbildning i Italien där han tog läkarexamen, och är legitimerad plastikkirurg i både Italien och i Sverige. Sedan 2013 är han även överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med särskilt fokus på rekonstruktiva operationer i huvud-/halsregionen vid ansiktsmissbildningar, efter trauma och cancer.

Varför valde du att specialisera dig inom plastikkirurgi?
– Min bana började på Universitetet i Palermo där jag studerade medicin. Ambitionen var till en början att bli psykiatriker. Sedan tackade jag ja, nästan av en slump, till en praktikplats på Institutet för plastik- och rekonstruktiv kirurgi. Väl där förstod jag direkt att operationssalen var platsen där jag ville tillbringa resten av mitt yrkesverksamma liv. Jag tycker fortfarande idag att plastikkirurgi är den mest spännande och fascinerade kirurgiska inriktningen och specialiteten.

Väl i operationssalen förstod jag direkt att det var platsen där jag ville tillbringa resten av mitt yrkesverksamma liv.

Vilka typer av ingrepp tycker du är särskilt intressanta?
– Det finns många ingrepp som jag tycker är intressanta och roliga att planera och genomföra. Ett exempel är bröstförstoring. Jag gillar hela processen som börjar med att ge en korrekt utvärdering av patientens förutsättningar, sedan val av rätt implantat som jag gör tillsammans med patienten, därefter ett smidigt genomförande av själva ingreppet och slutligen ett bra resultat – samt en nöjd och glad patient.

Vilka ingrepp utför du mest av?
– Jag skulle säga att bröstoperationer generellt står för den största volymen av de operationer jag utför, här ryms bröstförstoring och bröstlyft samt bröstförminskning. Men bukplastik, näsplastik, otoplastik (utstående öron) och ansiktslyft ligger inte långt efter.

När jag träffar en patient för första gången är viktigaste för mig att se hela människa och etablera en direkt, ärlig och vänlig kontakt.

Hur går en konsultation med dig till?
– Man börjar helt enkelt med att boka en konsultation på ak.se eller per telefon. Därefter träffar jag patienten på mottagningen och vi går först igenom hälsodeklarationen. Sedan har vi ett samtal om vad patienten önskar och hur kan jag hjälpa till. Ofta tar jag upp spegeln och ber patienten att visa mig vad de anser skulle kunna se bättre ut och eventuellt hur. Om det är bröstförstoring eller näsplastik det gäller kan vi även ta bilder och göra en 3D-simulering för att ge rätt bild av resultatet i förväg och säkerställa att vi förstår varandra. Slutligen informerar jag om de potentiella risker och komplikationer som finns med det specifika ingreppet. Om patienten sedan önskar så planerar vi för operationen.

Vad är det mest givande med ditt jobb?
– Det är mycket som är givande, men för att sammanfatta så är det att jag varje dag får träffa glada och positiva människor – det gäller både mina patienter och personalen här på Akademikliniken i Göteborg. Det är en ynnest att få jobba i en sådan miljö och möta människor jag kan hjälpa och göra skillnad för.

Den dagen jag känner att jag har en ”kund” framför mig och inte en patient så är det dags för mig att göra något annat.

Vad är viktigt för dig när du möter en patient?
– När jag träffar en patient för första gången är viktigaste för mig att se hela människa och etablera en direkt, ärlig och vänlig kontakt. Även om det rör sig om estetisk kirurgi så är det fortfarande en patient och att hen känner tillit till mig som läkare är a och o. Det här är ett arbete som ger chansen att träffa en hel del människor med väldigt olika bakgrund och man får inte tappa intresset och nyfikenheten. Den dagen jag känner att jag har en ”kund” framför mig och inte en patient så är det dags för mig att göra något annat.

Boka en konsultation hos Dr Maltese HÄR.