Lär känna Dr Jonas Lundberg

Plastikkirurgi

Dr. Jonas Lundberg har arbetat som överläkare och chef för den plastikkirurgiska bröstkirurgin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2001 varit verksam som plastikkirurg på Akademikliniken Göteborg.

 

Vad är bakgrunden till ditt yrkesval/varför valde du att specialisera dig inom plastikkirurgi?
Jag tror jag är bättre med händerna än med hjärnan- därför blev det såklart kirurgi istället för andra specialiteter, och plastikkirurgi blev det då den typen av kirurgi innebär mer skapande och formande. Lite som att bygga om eller reparera.

Vilka typer av ingrepp tycker du är särskilt intressanta och vilka ingrepp utför du mest av?
Alla ingrepp är intressanta och alla ingrepp kan förfinas och förbättras. Mest blir det bröstkirurgi i alla dess former och det är väl det som jag har störst erfarenhet i, i allt från rekonstruktioner efter cancer, mikrokirurgi till enkla bröstförstoringar.
Men ansiktskirurgi och näsplastiker är nog lite mer intressant att operera.

Hur går en konsultation med dig till?
En konsultation börjar med att patienten berättar vad som besvärar eller stör. Patienten berättar vad hen skulle vilja förändra eller förbättra. Vi tittar sedan tillsammans på hur hen är skapt och vad som kan uppnås med en operatio. Här är det viktigt att patienten kommunicerar vilka förväntningar på resultat som hen har. Min viktigaste uppgift är att förklara vad som går och vad som inte går att göra. Vid vissa ingrepp har vi hjälp av 3D kamera, som stöd i vad som kan uppnås. Härefter går vi igenom ingreppet och hela proceduren. Patienten får vidare all information om de eventuella komplikationer som kan uppstå och hur man löser dessa.

Vad är det mest givande med ditt jobb?
Det är flera delar som är givande – självklart är det kirurgin, men också att forma och skapa samt att utveckla kirurgin. Sen är det ju alla trevliga patientmöten som är givande både före och efter operationen. Och all skön personal som jag jobbar med.

Vad är viktigt för dig när du möter en patient?
Som jag tidigare berättat så är det viktigt att patienten informerar om de förväntningar hen har med ett ingrepp. Att patienten verkligen förstår vad som kan uppnås och inte uppnås. Sen är det självklart viktigt att jag får patienten att känna sig trygg och så småningom lugn— många är ju rätt nervösa till en början.

Vilken är den finaste återkopplingen du har fått från en patient?
Berättelser om att min operation har gjort ett nytt liv för patienten.

Läs mer om Dr Jonas Lundberg HÄR och boka tid för konsultation HÄR.