Hudflikar runt ögonen

Hud

hudflikar runt ögonen

Hudflikar runt ögonen är vanligt förekommande. Dessa små, generellt sett ofarliga, utväxter kan vara besvärliga och påverka ens självförtroende. Nedan kommer vi att gå igenom vad hudflikar är för något och vad de beror på, samt olika behandlingsalternativ för att ta bort hudflikar runt ögonen och på ögonlocken.  

Hudflikarna kan variera i form och storlek

Hudflikar, även kända som “skin tags” eller Fibrom, är små mjuka utväxter som vanligtvis har samma färg som din hudton. De kan förekomma på olika delar av kroppen, inklusive på ögonlocken och området runt ögonen. Det finns olika typer av hudflikar och de kan variera i storlek och form. Vissa är platta och breda, medan andra kan vara smala och mer hängande.

Vad beror flikarna på?

Hudflikarna uppstår oftast på områden på huden där det finns friktion, som exempelvis ögonlocken och halsen. Denna friktion kan orsaka att huden veckas eller skavs, vilket i sin tur kan leda till hudflikar. Även om de kan förekomma hos människor i alla åldrar är de vanligare hos äldre personer.

Även om det inte alltid går att förhindra att hudflikar uppstår, kan man minska risken genom att undvika överdriven friktion och irritation på huden. Undvik att dra i eller klia på hudflikarna, vilket kan göra dem mer irriterade och inflammerade.

Oftast helt ofarliga

En av de vanligaste frågorna som patienter har kring hudflikar är om de är farliga. Svaret är att hudflikar i allmänhet inte utgör någon hälsorisk. De är godartade och orsakar sällan smärta eller obehag om de inte blir irriterade av exempelvis friktion.

Trots att de i allmänhet är ofarliga, är det alltid klokt att konsultera en specialist om du är osäker eller om hudflikarna förändras i färg, form eller storlek. I sällsynta fall kan det vara tecken på något annat och en läkare kan ge råd om vidare utredning eller borttagning om det är önskvärt.

Kan man ta bort hudflikarna själv?

Det är viktigt att notera att det kan vara farligt att försöka ta bort hudflikarna på egen hand eftersom det kan leda till infektion eller andra komplikationer. Det finns många huskurer som förespråkar användning av tråd, sax eller andra skarpa föremål, men dessa metoder kan vara smärtsamma och riskfyllda. Dessutom finns risken att skada omgivande vävnad och orsaka blödning.

Den säkraste och mest effektiva metoden för att ta bort hudflikar är att konsultera en kvalificerad läkare eller plastikkirurg.

Ta bort hudflikar runt ögonen hos Akademikliniken

Vi förstår att hudflikar runt och på ögonen kan vara besvärliga och påverka ditt självförtroende. När det gäller hudflikar på ögonlocken är det viktigt att vara extra försiktig eftersom ögonområdet är väldigt känsligt. Våra erfarna hudspecialister och plastikkirurger på Akademikliniken kan utföra borttagningen av hudflikar runt ögonen och på ögonlocken med precision och med minimal risk för ärrbildning eller andra komplikationer.

Det vanligaste är att man använder sig av kirurgisk borttagning eller kryobehandling (frysning) för att eliminera hudflikar. Valet av metod beror på hudflikarnas storlek och placering, och våra specialister kommer att skräddarsy behandlingen efter dina individuella behov. Tveka inte att kontakta oss eller boka en konsultation om du behöver hjälp med att ta bort hudflikar kring ögonområdet.

Boka konsultation