Dr Gabriella Sellman berättar om sitt yrke som plastikkirurg

Aktuellt, Okategoriserat

Hur kommer det sig att du blev plastikkirurg?

När jag som ung läkare började arbeta, arbetade jag först på en öron-näsa-halsklinik och därefter på en hudklinik. På båda klinikerna hade vi ett samarbete med den plastikkirurgiska kliniken och jag blev mycket intresserad av verksamheten där. Jag sökte mig till den plastikkirurgiska kliniken på en gång och därefter har jag hela tiden arbetat med plastikkirurgi. Jag arbetade först inom landstinget och jag har sedan arbetat som privat plastikkirurg sedan 1998. Jag arbetar både med rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi.

 

print_gabriella_sellman_b

Vad är det bästa med ditt yrke som plastikkirurg?
Det är att jag hjälper patienten med något som är besvärande, antingen det gäller återskapande eller estetiska operationer, och att jag ofta samtidigt kan ge patienten ett förbättrat självförtroende. Ibland är det viktigt att kunna lägga saker som besvärar en, medicinskt eller utseendemässigt, bakom sig och på så sätt kunna gå vidare med sitt vanliga liv. Jag tycker det känns bra att kunna hjälpa till med det.

Det finns många som tycker och tänker om plastikkirurgi, som till exempel att alla som opererar sig ser opererade ut. Hur förklarar du för folk som har den uppfattningen att det inte är så?
Den bästa kirurgin är den som inte syns men som ändå märks. Stor del av den plastikkirurgi som görs är sådan som du inte ser genom att titta på personen, det kan vara så att du bara uppfattar personen som att något är förändrat- något du inte kan “sätta fingret på” helt enkelt, kanske att personen bara ser extra pigg ut.

Vad är vanliga frågor som kvinnor har inför en bröstförstoring och vad ger du för svar på de vanligaste frågorna?

Jag kan välja ut tre av de vanligaste frågorna:

1. Kan man leva som vanligt efter en bröstförstoring?
Ja absolut, du kan leva helt som vanligt efter en bröstförstoring. Det du måste avvakta är att operationsområdet är helt läkt innan du t ex kan träna som vanligt igen.

2. Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på implantaten?
Det hjälps vi åt att komma fram till. Det är viktigt att du känner dig bekväm med dina bröst och att de implantat du väljer passar just din kropp.

3. Är det farligt?
Nej det är inte farligt. Det är en operation jag har rekommenderat många av mina väninnor när de ställt frågor till mig om bröstförstoring. Men självklart är det viktigt att alltid göra en bedömning av för- och nackdelar med en operation. Det finns alltid risker när man genomgår en operation oavsett vilken operation det gäller, såsom till exempel blödning eller sårinfektion.

Vill du läsa mer om Dr Gabriella Sellman kan du göra det här >

Boka en tid för konsultation hos Dr Gabriella Sellman >