Fråga doktorn – Dr. Jonas Röjdmark svarar på dina frågor

Fråga våra experter

Hej!
Som liten slog jag i min mun i vaskens kant och slog sönder den biten som sitter mellan överläppen och tandköttet, den som håller nere överläppen när man ler. Detta är något som jag stör mig på dagligen och har slutat le med öppen mun. Görs operationer för sådant eller kommer jag få leva med det? Tacksam för svar.
Hälsningar Susanna

Bästa Susanna,
Din fråga rör om jag förstår det, något som vi kallar för ”gummy smile”, det vill säga att man ser mer av tandköttet på överkäken när man skrattar eller ibland även i vilande tillstånd. Det finns egentligen inga enkla lösningar för det, ibland kan man lösa det med Botoxbehandling, som är temporärt verkande för att hjälpa till, ett annat alternativ är att uppsöka en tandläkare med oralkirurgisk kompetens.
Mvh Dr. Jonas Röjdmark

gummysmile

Patienten är behandlad med muskelavslappnande medel. Behandlare Dr. Christina Malmsjö på Akademikliniken i Stockholm