Brustna blodkärl

Behandlingar, Ansikte, Kropp

brustna blodkärl

Brustna blodkärl är ett vanligt problem som kan påverka både män och kvinnor. Dessa små, synliga blodkärl, ofta kallade spindelvener, kan dyka upp på ansikte, ben och andra delar av kroppen. De kan vara störande, men det finns effektiva behandlingar och förebyggande åtgärder för att hantera dem.

Vad är brustna blodkärl?

Hudens blodkärl är oftast så tunna att de normalt inte syns med blotta ögat. De ser ut som tunna, röda, blå eller lila linjer som ofta formar ett spindelvävliknande mönster. Ibland kan dock kärlen vidgas och bli kraftigare eller brista. Det gör att de blir mer framträdande och synliga, och kan ge intryck av en rödflammig hy. De förkommer ofta på områden i ansiktet och på kroppen som utsätts för olika väderförhållanden. Det gäller framför allt näsa, kinder och dekolletage. Kärlbildningen och rodnaden kan även bero på genetiskt betingade faktorer eller på någon form av hudproblem som rosacea eller acne.

Orsaker till att blodkärl brister

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av brustna blodkärl:

  • Genetik: Om dina föräldrar eller andra nära släktingar har brustna blodkärl är risken högre att du också får dem.
  • Solskador: Överexponering för solen kan försvaga blodkärlen och orsaka att de brister.
  • Åldrande: Med åldern blir huden tunnare och blodkärlen mer synliga.
  • Graviditet och hormonförändringar: Hormonella förändringar kan påverka blodcirkulationen och leda till brustna blodkärl.
  • Medicinska tillstånd: Vissa sjukdomar, som rosacea och kronisk venös insufficiens, kan också leda till att blodkärlen brister.

Behandlingar för blodkärl

På Akademikliniken erbjuder vi flera effektiva behandlingar för att ta bort brustna blodkärl och förbättra hudens utseende.

  • Laser och IPL: Laserbehandling och intensivt pulserande ljus (IPL) är populära metoder för att behandla brustna blodkärl. Dessa behandlingar riktar sig mot blodkärlen med högprecisionsljus, vilket får dem att koagulera och försvinna. Behandlingen passar för ytliga blodkärl i ansiktet som näsa, kinder och dekolletage.
  • Skleroterapi: Denna metod innebär att en lösning injiceras direkt i de brustna blodkärlen, vilket får dem att kollapsa och absorberas av kroppen över tid. Det är särskilt effektivt för kärl på benen eller för behandling av ådernät.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för att utveckla brustna blodkärl kan du vidta följande förebyggande åtgärder:

  • Rör på dig regelbundet: Motion förbättrar blodcirkulationen och kan hjälpa till att förhindra brustna blodkärl.
  • Håll en hälsosam vikt: Övervikt kan belasta blodkärlen och öka risken för att de brister.
  • Ät en balanserad kost: En diet rik på antioxidanter, såsom frukt och grönsaker, kan bidra till att stärka blodkärlen.

Ta bort brustna blodkärl hos oss

Att boka en konsultation är det första steget mot att hitta den bästa lösningen för just dina behov. Våra specialister har lång erfarenhet och kan skräddarsy en behandlingsplan som passar din hudtyp och dina specifika problem. En konsultation ger dig möjlighet att ställa alla dina frågor, få en grundlig hudanalys och diskutera de behandlingsalternativ för kärlborttagning som passar dig bäst. Vi strävar efter att ge dig den bästa möjliga vården och ett resultat som du kommer att vara nöjd med. Boka din konsultation idag för att påbörja din resa mot en klarare och vackrare hud.

Boka konsultation