Bröstoperation betald av landstinget

Bröst

bröst

En bröstoperation kan utföras av flera olika skäl. Om du har mycket besvär orsakade av brösten är det möjligt att få en bröstoperation av landstinget. För att få en bröstoperation betald av landstinget krävs det alltid att vissa kriterier är uppfyllda oavsett vilken typ av bröstoperation det handlar om. Landstinget bekostar inga bröstoperationer av estetiska skäl utan en person behöver ha stora besvär på grund av brösten för att få en bröstoperation beviljad av landstinget. Om du vill fixa dina bröst av estetiska skäl är det möjligt att göra det privat och bekosta operationen själv. Det går att göra bröstförminskningar, bröstförstoringar, bröstlyft och bröstrekonstruktioner. Anledningarna till att göra en bröstoperation kan vara många och om du gör den privat finns det inga kriterier du måste uppfylla.

 

Landstinget kan bekosta bröstförminskningar vid stora besvär

En kvinna med en stor och tung byst som orsakar stora problem kan bli beviljad att få en bröstoperation betald av landstinget. När det finns uttalade besvär av stora tunga bröst är en bröstförminskning eller bröstreduktion ett alternativ. Det kallas för brösthyperplasi att ha besvär från tunga och stora bröst. Kriterierna för att få en bröstförminskning beviljad kan skilja sig mellan olika landsting.

 

Vanliga kriterier för bröstoperationer

För att minska risken för olika komplikationer har många landsting som krav att personen i fråga har ett normalt BMI. För en person som är under 50 år krävs det att hen har ett BMI som är lika med eller understiger 25. En del accepterar ett BMI på 27 om personen är över 50 år. Det är inte sällan så att det krävs en bröststorlek över 800cc samt besvär i form av värk i kroppen eller utslag och eksem för att få en bröstoperation. Att personen som ska opereras har ett rökstopp både före och efter operationen är också oftast ett krav som finns. Det beror på att rökning kan öka riskerna för att komplikationer sker.

 

Bröstvävnad avlägsnas vid en bröstförminskning

Vid en bröstförminskning som landstinget genomför tas bröstvävnad bort och bröstvårtan samt vårtgården flyttas högre upp. Ibland är operationen en dagoperation och du kan åka hem samma dag. Det kan även förekomma operationer som innebär att du behöver sova kvar en natt på sjukhuset. Vid hemgång efter en bröstoperation får alltid patienten utförliga instruktioner kring vad som gäller. Sjukskrivningsperioden efter en bröstoperation betald av landstinget är ofta 2–3 veckor.

 

Bröstförstoringar betalda av landstinget är ovanliga

Det är möjligt att få en bröstförstoring betald av landstinget men det är väldigt få som får det. Det är betydligt vanligare att bröstförminskningar godkänns. För en bröstförstoring behöver personen må väldigt psykiskt dåligt på grund av brösten. En psykolog ska ofta bekräfta det. Sedan ska en remiss skickas av en läkare. Personer som har gått ner väldigt mycket i vikt och som därigenom fått stora problem med överskotts hud kan få en bröstoperation. Det är även möjligt att få bröstrekonstruktion utförd av landstinget om du har haft någon sjukdom som påverkat brösten som exempelvis bröstcancer. Om du har några problem med dina bröst kan du alltid kontakta en läkare som gör en bedömning av just ditt fall.

 

Kontakta oss på Akademikliniken för en konsultation. Vi har lång erfarenhet av bröstoperationer och kan hjälpa dig med dina funderingar.

Boka konsultation