Första dagarna efter Botox

Botox

botox

Botox-behandlingar är populära för att skapa ett ungdomligare utseende, men vad kan man förvänta sig under de första dagarna efter en behandling? Vi går igenom detta steg-för-steg. 

Vad är botox?

Botox är ett populärt estetiskt injektionsmedel som används för att minska rynkor och fina linjer. Det verkar genom att tillfälligt lamslå musklerna, vilket ger en slätare och mer ungdomlig hud. Botox används även terapeutiskt för tillstånd som kronisk migrän, svår svettning och vissa muskelsjukdomar. Behandlingen är snabb, med minimal återhämtningstid.

Första veckan efter behandlingen

Dag 1: Direkt efter botox-behandlingen

Det är vanligt att känna lätt obehag och se små röda prickar på behandlingsområdena. Dessa symtom är normala och avtar vanligtvis inom några timmar. Vi rekommenderar att undvika intensiv träning och värmeexponering som bastu eller stark sol, för att minimera svullnad och rodnad.

Dag 2–3: Uppföljning och skötsel

Under dag två och tre kan du börja se de första resultaten. Det är viktigt att fortsätta undvika kraftig aktivitet och att inte massera det behandlade området. Om du upplever mildare obehag eller smärta kan ett smärtstillande receptfritt läkemedel vara till hjälp. Under dessa dagar är det också viktigt att hålla huden ren och att undvika makeup på det behandlade området för att förebygga infektioner.

Dag 4–7: Se resultaten

Under dessa dagar kommer du tydligt att märka Botoxens effekter. Din hud börjar se slätare ut och de behandlade områdena känns mer avslappnade. Det är normalt att känna en viss stelhet, men detta minskar gradvis med tiden. Under denna period kan du successivt återgå till din normala hudvårdsrutin, men undvik fortfarande att gnugga eller applicera tryck på behandlingsområdet. Följ alltid din hudterapeuts specifika råd och rekommendationer för bästa möjliga resultat och återhämtning.

Fullständig effekt efter 2 veckor

Efter två veckor är Botoxens fullständiga effekt synlig. Rynkor och fina linjer är betydligt reducerade, och du kan njuta av ett mer ungdomligt och fräscht utseende. Hudens textur förbättras också, vilket ger en mer jämn och strålande hudton. Det är dock viktigt att komma ihåg att resultatet kan variera beroende på individuella faktorer.

Kan jag sova på det behandlade området?

Efter en behandling med botox rekommenderas det vanligtvis att man under de första 24 timmarna undviker att sova på det behandlade området. Detta beror på att det finns den risk för att Botoxen sprids till omkringliggande muskler om du ligger och trycker på området. Det är bäst att försöka sova på rygg för att undvika direkt kontakt med kudden.

Får jag dricka alkohol efter en botox-behandling?

Det rekommenderas att undvika alkohol både före och direkt efter en Botox-behandling. Alkohol kan öka risken för blåmärken och svullnad eftersom det utvidgar blodkärlen. Det är därför klokt att avstå från alkohol minst 24 timmar före och efter behandlingen för att minska dessa risker och säkerställa de bästa möjliga resultaten. Konsultera alltid med din hudterapeut för personliga rekommendationer och rådgivning.

För mer information om Botox besök vår hemsida eller boka en konsultation nedan.

Boka konsultation