Bidrag till ögonlocksoperation

Ögonplastik

ögonlocksplastik

Har du slapp hud vid ögonlocken och undrar om du kan få bidrag för detta? Vi på Akademikliniken reder ut vad en ögonlocksoperation är för något och i vilka fall du kan få bidrag. 

Vad är en ögonlocksoperation?

Vid en ögonlocksoperation eller ögonlocksplastik som det också kallas, görs antingen ett snitt i det övre ögonlocket i det djupaste vecket eller ett snitt strax under ögonfransarna i det nedre ögonlocket. Beroende på dina besvär kan operationen göras på det övre eller undre ögonlocket eller båda två. Operationen sker under narkos och tar ca 1-1,5 timme att utföra. En ögonlocksoperation kan vara nödvändigt för att öppna upp ögat i de fall överskottshuden gör det svårt att se eller för att skapa ett piggare utseende.

När behövs en ögonlocksoperation?

Om du har överskottshud på ögonlocken och upplever svårigheter att se kan du behöva göra en ögonlocksoperation. Upplever du dina ögon som trötta eller svullna kan en ögonlocksplastik hjälpa till med att skapa ett vaknare och piggare ansikte.

När har man möjlighet att få bidrag till ögonlocksoperation?

Bidrag till en ögonlocksoperation kan endast ges i de fall personen upplever någon form av funktionsnedsättning, ofta i form av sämre syn, på grund av sina ögonlock. Allteftersom vi åldras utvecklas slapp överskottshud på våra ögonlock, men om det i stället är ärftligt eller medfött kan du få dina ögonlock korrigerade och få bidrag för detta. Om du vill åtgärda dina ögonlock utifrån estetiska skäl har du inte möjlighet till bidrag, utan får stå för kostnaden själv.

Akademikliniken strävar efter ett naturligt utseende

Våra erfarna plastikkirurger lyssnar på dina önskemål och förväntningar och utifrån dessa ger de förslag på passande behandlingar för att framhäva dina naturliga drag. Vi informerar dig alltid om kostnaden och om du kan få bidrag för ingreppet eller inte.

Att tänka på efter en ögonlocksoperation

Här kommer några råd från oss på Akademikliniken som är viktiga att tänka på efter en ögonlocksoperation.

  • Ta gärna med ett par solglasögon att använda vid hemgång.
  • Du kan uppleva blåmärken och svullnad strax efter operationen och det är helt normalt. Blåmärkena brukar försvinna efter 10-14 dagar.
  • Undvik helst make up under de första 10 dagarna.
  • Du kan återgå till arbetet direkt efter operationen, men en del väljer ändå att vara borta från arbetet på grund av sociala skäl.
  • Vissa upplever känselbortfall i ögonfransarna, men känseln brukar komma tillbaka snabbt.
  • En viss stramande känsla är också vanligt, men det försvinner efter några dagar.
  • Undvik att köra bil de första 24 timmarna, en del kan uppleva svårigheter att se och läsa till en början.
  • Kom tillbaka för ett återbesök 4-7 dagar efter operationen för att ta bort stygnen, men hör av dig om det känns som om du kan ta bort de innan dess.
  • För att påskynda läkningsprocessen är det viktigt att undvika solljus, träna och basta i några veckor efter operationen.

Hos oss arbetar alltid legitimerad personal och vi finns tillgängliga dygnet runt för att svara på dina frågor eller om du skulle uppleva några besvär.

Boka konsultation