Att återanvända fett med en fettransplantation

Bröst, Fråga våra experter

Plastikkirurg Dr Riikka Veltheim berättar att många aldrig hört talas om att fett kan användas för att förstora bland annat brösten och hur det fungerar. Därför tänkte vi passa på att fråga henne lite mer om det:

1. Vad är en fettransplantation och vad innebär en bröstförstoring med fett för de som aldrig hört talas om det?
– Fettransplantation är den senaste teknologin för att förstora alt. forma om bröst. Det kan användas som alternativ till silikonimplantat. Fettransplantation ger oftast ett lite mjukare slutresultat och man slipper en eventuell biverkning en så kallad kapselbildning. Man flyttar helt enkelt fett från ett ställe på kroppen till ett annat.

2. Passar det alla och hur stor förstoring kan man få?
– För att kunna göra sk fettransplantation måste man ha ett sk “tagställe”, eget fett vi kan planera att flytta. Är man mycket smal kan det vara svårt få tillräckligt volym för att bygga betydligt förstoring. Mindre mängder räcker tex för att göra en fettransplantation till läppar. Det är dock begränsat hur mycket större byst man kan få, det är ungefär en storlek.

3.  Går det att kombinera med något annat ingrepp?
– Fettransplantation går att kombinera om man ändå planerar göra ett annat ingrepp som till exempel en bukplastik då man ändå oftast gör en fettsugning. Då kan man istället att kasta bort fettsugna fett använda detta som kroppens egen resurs och fyllda där man önskar större volym, bröst, stuss, kinder, läppar.