Ansiktslyft – frågor till Dr Jonas Lundberg

Plastikkirurgi

Dr. Jonas Lundberg har arbetat som överläkare och chef för den plastikkirurgiska bröstkirurgin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sedan 2001 varit verksam som plastikkirurg på Akademikliniken Göteborg. Dr. Jonas Lundberg specialområden är: all sorts bröstkirurgi, all sorts ansiktskirurgi, bukplastiker, stussoperationer, fettsugningar.

Vi ställde några frågor om ansiktskirurgi till Dr Lundberg:

Vad är ett ansiktslyft?
En ansiktslyftning syftar till att föryngra ett ansikte. Vi blir alla äldre, spänsten eller elasticiteten minskar i ansiktet. Ibland även vävnadsvolymen eller fördelningen av vävnaden i ansiktet. De åldersförändringar som patienter oftast söker för är:

Påsar under ögonlocken, häng under mungipor/ hamsterpåsar, häng under hakan, rynkig hals och strängar på halsen. Men också kraftiga mungipeveck, överskott av fett under hakan, och förlorad spänst i ansiktet.

Detta medför att patienter säger:  ”Jag ser så gammal ut, men jag känner mig pigg. Jag vill se ut som jag känner mig. ”

Hur går det till?
Ett ansiktslyft går till som så att huden öppnas från hårfästet vid polisongerna, framför örat och sedan runt till baksidan av örat till hårfästet i nacken. Ärren efter operationen läggs i naturliga veck och kanter på hårfästen.

Huden lösgörs i ansiktet och på halsen. Därefter sträcks SMAS-skiktet upp på olika sätt. SMAS är ett skikt, som ligger under hud och underhud i ansiktet och består av muskel och bindväv. En ansiktslyftning där man bara sträcker huden utan att sträcka upp SMAS, håller inte speciellt lång tid. SMAS-skiktet kan sträckas upp genom att lyfta hela skiktet uppåt efter att skiktet lösgjorts, alternativt sy upp skiktet på en högre nivå. Om det finns överskott av fett under hakan fettsugs området. Halsens muskelskikt lösgörs även från underliggande vävnader, och lyfts bakåt och sys fast under örat. Ibland sys även halsens muskelskikt ihop i medellinjen under hakan.  Därefter sträcks huden i ansiktet och halsen. Fett kan även transplanteras under operationen för öka på volym på områden där det saknas.

Vilken metod som ger bäst resultat finns inget vetenskapligt svar på. Dock är resultatet starkt beroende på kirurgens erfarenhet. Den här typen av kirurgi, likväl näsplastikkirurgi, kräver mer långvarig plastikkirurgisk träning för att uppnå fina resultat.

För vem lämpar sig ett ansiktslyft och när i ålder?
Ansiktslyftning passar patienter från ca 45 års ålder eller där huden har klart tappat sin spänst. Ingreppet görs i narkos och tar ca 3 timmar. Det är olika om pat går hem samma dag eller ligger kvar över natten. Patienter kommer på återbesök efter en vecka och efter två veckor. Därefter sker återbesöken efter individuella bedömningar.

Hur lång är återhämtningen och när kan jag se slutgiltigt resultat?

Räkna med att man är svullen i ansiktet och speciellt svullen över kindområdet i 2-3 veckor. Svullnaden går gradvis ned. Ofta får man även blåmärken på halsen. Ett slutresultat får man ungefär efter 5-6 månader.  Man kan börja träna igen efter ca 4-5 veckor. Dock promenader från dag 1.

Vad bör man tänka på om man funderar på ett ansiktslyft?
Om man funderar på ett ansiktslyft är det viktigt att plastikkirurgen förevisar egna resultat, så att patienten kan få en realistisk bild av vilket resultat som kan förväntas. Kirurgen bör även förklara vad som kan förväntas och vad som inte går att åtgärda eller områden i ansiktet som kanske inte får exakt den effekt som en patient efterfrågar.
Ytterligare förfiningar av ex smårynkor runt läpp kan göras med laser eller slipning.

 

Notera: Med alla ingrepp finns det risker. Under konsultationen kommer din kirurg att gå igenom allt du behöver veta inför ingreppet, inklusive potentiella risker, vad du bör tänka på inför och vad du ska tänka på efteråt. Vår trygghetsgaranti finns till för att våra kunder ska känna sig trygga med att ha valt Akademikliniken och det resultat som behandlingen medför. Läs mer på ak.se

 

Läs mer om Dr Jonas Lundberg HÄR och boka tid för konsultation HÄR.