2 snabba frågor till Dr. Jonas Lundberg som är en av våra skickliga plastikkirurger i Göteborg

Fråga våra experter

Jonas_lundberg_liten–  Har du någon inriktning inom plastikkirurgi och vad är det i så fall?

Jag har ända sedan början av min plastikkirurgiska bana haft en inriktning på bröstkirurgi vid sidan av övrig plastikkirurgi. Jag har även utbildat flertalet plastikkirurger i plastikkirugisk bröstkirurgi genom åren, vilket innefattar förstoring, lyft, förminskning m.m.

– Enkelt förklarat för oss ”ickeläkare” – hur får man ett bra resultat vid en bröstförstoring?

Det finns många steg inför en bröstförstoring för att kunna skapa ett så optimalt slutresultat som möjligt. Ett anpassat implantatval efter individuella vävnadsförhållanden, form på brösten, bröstets läge på bröstkorgen och formen på bröstkorgen är några av de viktigaste delarna man utgår ifrån. Och självklart patientens eget val som dock får styras efter de förutsättningar som patienten har.
Jag arbetar både med runda och anatomiska implantat och lägger implantaten antingen över eller under bröstmuskeln, ibland även delvis bakom muskeln, som är en form av anpassning av operationstekninken till bröst som är lite mer hängande.
Ärren läggs i de allra flesta fall i bröstvecket och orsaken till detta är viktig: ärret döljs fint vecket, jag har full insyn under operation och kan göra färdigt den exakt anpassade implantathålen och dessutom lossa bröstmuskeln mot bröstbenet. Det sista är mycket viktigt för att få ett bra resultat med fin form på de undre delarna av bröstet, vilket inte görs då ärret läggs i t.ex. armhålan av vissa kirurger.