Lär känna Dr Ulf Garpered

Plastikkirurgi

Ulf Garpered, Legitimerad Läkare och Specialist inom Plastikkirurgi, har verkat på Akademikliniken i Malmö sedan 2010. Med sin medicinska bakgrund från Karolinska Institutet och specialistkompetens sedan 2004, har Ulf specialiserat sig inom kosmetisk kirurgi sedan 2003. Han är engagerad i flera medicinska organisationer och deltar aktivt i Akademiklinikens åtagande för högsta kvalitet inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar.

 

Kan du dela med dig av en specifik patientberättelse som du tycker var särskilt utmanande eller minnesvärd?

För 17 år sedan mötte jag en kvinna som hade gjort gastric-bypass och minskat halva sin kroppsvikt. Hon besvärades mycket av sina långa bröst med eksem under och hade smärtor i axlarna då brösten behövde lyftas på plats med BH. Hon önskade att brösten skulle sitta på rätt plats, men de fick inte bli mindre. Ingen vanlig teknik för bröstlyft passade hennes önskemål men jag hade läst en artikel om en ny teknik av professor Rubin som kunde passa henne. Under operationen skapades en stor håla upptill under huden där bröstet kunde skjutas in och uppåt nästan en decimeter. Arbetet på insidan var nytt, men ankarärret som vanligt vid bröstoperationer. Hon blev mycket nöjd, kunde behålla hela sin bröstvolym och axelbesvären försvann.

Jag blev också glad över resultatet och har sedan dess gjort 450 operationer med denna teknik.

Vad skulle du säga är de vanligaste missuppfattningarna om plastikkirurgi, och hur försöker du adressera dem?

Att man kan beställa ett resultat.
Vi människor har olika förutsättningar, vilket betyder att resultaten varierar.

Vad är några vanliga missuppfattningar om plastikkirurgi som du vill klargöra för människor?

Man kan inte titta på internetbilder av andra kvinnor för att besluta om ett passande bröstimplantat.

Vid en konsultation hos plastikkirurg på AK mäter vi noga brösten, patienterna provar speciella BH-inlägg och bestämmer framför spegel en passande balans mellan axlar, höfter och bröststorleken. Vi går därefter till vår 3D-kamera för fotografering och då kan patienterna välja det implantat som passar bäst. Vi avslutar med att ta mobilbilder av bildskärmen

Hur ser din arbetsdag vanligtvis ut? Finns det några speciella rutiner eller förberedelser du gör inför operationer?

En vecka före operationerna skickar jag e-recept, läser patientjournaler och kan göra detaljplanering om det är någon speciell operation.

Operationsdagarna startar redan 07.15. Då möter jag dagens första patient för att svara på frågor, fotografera och göra tuschmarkering med operationsplanering. Jag kan repetera informationen som gavs vid nybesöket. Det är stor variation på ingreppen, några tar en halvtimme och andra större operationer kan ta fyra till fem timmar.

Ett par timmar efter operation pratar jag med patienterna som opererats, kontrollerar resultatet, svarar på frågor och skriver sjukskrivningsblanketter. Därefter kommer skrivandet av journaler och import av bilderna från kamera till journalen.

En vanlig mottagningsdag är omväxlande och intensiv, med många möten med människor i olika åldrar.

Nybesök med önskemål om operation, diskussion framför spegel, information om op, konvalescens och komplikationer med hjälp av iPad-bilder. Noggrann genomgång av hälsotillståndet och aktuella mediciner är viktigt.

Patienter på återbesök ½-1 år efter operation är alltid spännande att träffa, vi diskuterar resultatet och tittar ofta på bilderna som togs på operationsdagen. Efter varje besök skriver vi en anteckning i journalen

 

Hur ser samarbetet ut med andra medicinska specialiteter och vårdteam i din yrkesroll?

Det är lätt att samarbeta med våra kompetenta kolleger. Vi har nära och gott samarbete med vår narkosläkare och diskuterar efter nybesök om en patient är medicinskt i form för en operation. På operationsdagarna finns han alltid på vår operarationsavdelning. Alla våra sjuksköterskor är mycket erfarna, har flera olika arbetsområden och ansvar på kliniken. På vår mottagning har vi receptionister och koordinatorer för operationerna. Där finns också vår hudterapeut och injektionssköterska. Vi rekommenderar gärna de behandlingar de båda erbjuder.

När det finns oklarheter i patienters sjukhistoria behöver vi ibland beställa journalkopior och provsvar från sjukhus eller vårdcentral. 1177.se är praktiskt för att finna snabba svar. I vissa fall skriver vi remisser till sjukhuset för utredning, bedömning eller provtagning.

Kan du berätta om ett tillfälle då något inte gick som planerat under en operation och hur du hanterade situationen?

Inför alla operationer har vi samma regler som på offentliga sjukhus, man ska i flera veckor undvika smärtstillande mediciner, omega3 och alkohol vilka gör oss lättblödande.

Ansiktslyftningar är oftast en kombinationsoperation som vi startar med fettransplantation från knäna till kinder, tinningar, marionettveck och området framför kindpåsarna.

Därefter övre ögonlocksplastik, men vid denna operation märkte jag att blödningen var ymnig. När vi tittade på de små öppningar som gjorts på knän blödde det påtagligt även där.

Tyvärr blev vi tvungna att avbryta operationen och patienten blev besviken men hon förstod att vi inte ville riskera en större blödning i ansikte och hals. Blödningsutredningen som senare gjordes på sjukhuslaboratoriet visade normala värden, så vi har fortfarande inte någon säker förklaring till varför hon var lättblödande.

 

Vilka råd skulle du ge till personer som överväger plastikkirurgi för första gången?

  • Läs på om operationen på vår hemsida ak.se eller på sfep.se På google kan man även finna information av varierade kvalitet
  • Skriv upp frågor inför besöket hos plastikkirurgen.
  • Vid besöket har vi tid att svara på frågor. Lyssna noga på svaren och all information om operationen, narkos och eftervården
  • Skriv minnesanteckningar efter besöket
  • Googla inte efter besöket, då förbleknar informationen som vi plastikkirurger gav vid besöket.
  • Om man har fler frågor är det bäst att höra av sig till oss på AK. Vanligtvis kan vi svara med mail eller telefon, men bland behövs det ytterligare ett besök på vår mottagning

 

Finns det några speciella utmaningar eller trender inom plastikkirurgi som du tror kommer att påverka yrket i framtiden?

Fettransplantation används både i den privata och den offentliga vården. Sedan 80-talet har tekniken använts för reparationer efter skador och operationer

Med ökande ålder förlorar vi volym i mitten av ansiktet. Fettransplantation är en vanlig och naturlig behandling, men utmaningen är att få fettet att läka in på sin nya plats. Vi avvaktar minst ett år med bedömning av resultatet och det är ofta glädjande att se resultatet när vi jämför med bilderna före operationen

Utmaningen är att bättra fettets överlevnad och förutsägbarheten för resultatet.

Fettet kan även användas på andra platser där det saknas tillräckligt mycket fett. Vi får många frågor om fettransplantation till bröst av kvinnor som inte vill ha implantat. Det behövs dock mycket fett för att göra en bröstförstoring

I Danmark är det tillåtet att odla patientens utsugna fett i ett laboratorium. Under några månader har fettvolymen ökat. Då görs en operation för att transplantera tillbaka fettet till den plats det behövs.

I Sverige är det inte tillåtet att göra fettexpansion i laboratorium enligt vävnadsbanks-bestämmelser, men vi hoppas på en ändring.

 

Läs mer om Dr Ulf Garpered HÄR och boka tid för konsultation HÄR.