Bröstrekonstruktion – att förlora ett bröst och få ett nytt

Vi har många års erfarenhet och kunskap att bygga upp ett nytt bröst med rekonstruktiva ingrepp. På Akademikliniken möter du några av världens främsta kirurger inom plastikkirurgi.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i västvärlden. Kirurgiskt görs allt från en tårtbitsoperation, dvs en bit av bröstet tas bort, till totalt avlägsnande av hela bröstet, så kallad mastektomi. Ofta kombineras den kirurgiska behandlingen med cellgifter och strålning. Detta kan innebära att rekonstruktionen inte görs i direkt anslutning till den första operationen. Bröstrekonstruktion syftar till att återskapa bröstet som helt eller delvis tagits bort och ofta behövs ett flertal ingrepp.

Vi har många års erfarenhet och kunskap att bygga upp ett nytt bröst med rekonstruktiva ingrepp. På Akademikliniken möter du några av världens främsta kirurger inom plastikkirurgi, med tidigare lång erfarenhet av bröstrekonstruktion inom offentlig vård.

Omedelbar rekonstruktion

Ibland sker återuppbyggnaden av ett borttaget bröst långt efter bröstcanceroperationen. Studier visar dock att majoriteten av de kvinnor som drabbas föredrar en omedelbar rekonstruktion av sin byst.

Dessutom finns det tecken som visar att kvinnor bättre tar upp det nya bröstet i sin kroppsidentitet om återuppbyggnaden sker i samband med att man tar bort det sjuka bröstet

Så går en bröstrekonstruktion till

Inför operation

Går igenom dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss får du träffa en erfaren plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen, vilka alternativ för rekonstruktion som kan bli aktuellt för just dig och svarar på dina frågor.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också igenom dina förväntningar.

Före, under och efter operation

Nästa steg är att boka en tid för operation. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

På operationsdagen

Silikonballong under bröstmuskeln

Det enklaste sättet att bygga upp ett nytt bröst är att använda ett bröstimplantat. Men vävnaden är ofta så stram över bröstkorgsväggen att det inte går att genomföra en enkel protesimplantation utan att tillföra mer hud. Det kan man göra på olika sätt.

En metod är att stoppa in en vävnadsexpander, en liten silikonballong, under bröstmuskeln som successivt får töjas ut genom att man fyller på med koksaltlösning via en ventil som ligger under huden. Ofta fyller man på ca var tredje vecka.

När vävnaderna har töjt ut sig ersätter man ballongen med ett permanent implantat. Ett annat alternativ är att man lånar vävnad från andra delar på kroppen. Det kallas att man gör en lambå.

Skillnad mot vanlig bröstförstoring

Till skillnad från en vanlig bröstförstoringsoperation bygger man normalt endast upp det ena bröstet med ett implantat. Det resulterar många gånger i att det nya bröstet blir något rundare och fastare till formen än det bröstet som inte är opererat.

Därför kommer det alltid att finnas en viss asymmetri efter återuppbyggnaden av ett bröst.

Patientens egen vävnad

Det är enklast att använda bröstimplantat, men under senare år har man alltmer gått över till att bygga upp det kvinnliga bröstet med hjälp av patientens egen vävnad. Om ett litet bröst skall byggas upp kan detta göras genom förskjutning av ryggmuskulaturen eller att man flyttar fett från magen upp till bröstet.

Vi utför också som enda privata klinik rekonstruktion med så kallad fri lambå, en DIEP-lambå, där en bit fettvävnad och hud tas från bukens nederdel. Kärlen kopplas i mikroskop så att lambån kan syresättas på plats och formas därefter till ett bröst. Efter någon månad skapas en bröstvårta som sedan även kan tatueras.

Anledningen att man väljer den här metoden är att risken för komplikationer vid en protesimplantation ökar väsentligt om bröstkorgsvävnaden har blivit strålbehandlad efter bröstcanceroperationen. Den risken finns inte när man använder kvinnans egen vävnad.

En annan fördel är att det nya bröstet blir helt mjukt och får bättre symmetri med bröstet som inte är opererat.

Skapa ny bröstvårta

Om bröstvårtan har avlägsnats i samband med bröstcanceroperationen kan man skapa en ny. Vårtknoppen kan göras på olika sätt. Antingen kan halva vårtknoppen på det kvarvarande bröstet flyttas över till den opererade sidan, eller också kan små hudflikar skäras ut på det återuppbyggda bröstet på platsen för vårtknoppen och svepas omkring varandra så att man får en utstående knopp.

Man kan också bygga upp en vårtknopp med vävnad från örsnibben eller från en tå.

Färgad hud i vårtgården

När man har byggt upp vårtknoppen kan man skapa en vårtgård, antingen med hudtransplantat från innerlåret eller genom att man lånar hud från det andra bröstets vårtgård. Idag är det dock vanligare att man skapar färgad hud i vårtgården med hjälp av medicinsk tatuering.

Man lägger helt enkelt brun färg på vårtgårdsområdet som sedan tatueras in i huden. Det ger ett naturligt utseende på den nya bröstvårtan och vårtgården.

Efter ingreppet

Kontroll efter en vecka

Efter operationen får du ligga kvar tre till sex timmar på ditt rum för omvårdnad och smärtlindring. Duscha kan du göra dagen efter operationen. Om du genomgått bröstrekonstruktion med lambå får du stanna i ett till fyra dygn beroende på vilken operationsmetod du opererats med.

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll och efter 14 dagar tar vi bort den eventuella stygn som finns kvar.

Börja träna efter 3-6 veckor

Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter tre till sex veckor kan du börja träna igen. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader. Du bör undvika att tänja ärren under de tre första månaderna.

Lyssna till kroppens signaler

Läkningsprocessen är väldigt individuell, därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassa dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Före- och efterbilder

Se fler bilder

Våra priser

Konsultation

Vad kostar en bröstreduktion?

Priset för en bröstrekonstruktion beror på en rad faktorer. Varje fall är unikt och omfattningen av ingreppet skiljer sig mycket. På en konsultation med en av våra duktiga plastikkirurger får du reda på vad vi kan göra för just dig och vad ett sådant ingrepp kostar.

Boka konsultation

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privatperson eller via ditt företag kan den gälla vid vård på Akademikliniken. Vi samarbetar med flera försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se om den gäller hos oss.