Bröstförstoring – betydelsen av en noggrann analys för ett lyckat resultat

Okategoriserat, Övrigt

Många olika faktorer spelar roll vid val av implantat. Här berättar Akademiklinikens Per Hedén, docent och specialist i plastikkirurgi, mer ingående om detta:

Många patienter har ett välformat bröst, men önskar en proportionerlig förstoring och i dessa fall kan ibland ett implantatval utan större analys fungera bra. Till och med kan ingreppet göras utan en ordentlig preoperativ markering av förhållandena och resultatet kan många gånger ändå bli ganska lyckosamt.

Som illustration till att förhållandena kan vara betydligt värre och mer komplexa skall jag här i detta inlägg visa exempel på en patient som har mycket svåra biologiska förutsättningar. Då är risken för ett dåligt resultat stort, om man inte väljer ut ett implantat efter en noggrann analys.

 pers_blogg5

 pers_blogg4

Jag tror alla kan hålla med om att det ser normalt ut i balans och proportion. Detta är efter operationen och det förefaller ju inte särskilt komplext att åstadkomma detta.

Längst ner har jag dock illustrerat hur patienten såg ut innan ingrepp och när ni då ser henne från sidan kan man konstatera att hon har en ordentlig deformering av sin bröstkorg med en påtaglig buktighet i övre delen. För att analysera det mest lämpliga implantatet för denna patient måste man dels tänka på hur brett implantatet skall vara i förhållande till bröstkorgen. Bröstkorgsbredden är alltså avgörande för den slutgiltiga volymen på implantatet.

 

Vår kompletta guide till bröstförstoring! Allt du behöver veta inför operationen inklusive foton och slutresultat. Ladda  ner

 

Många patienter har en förutfattad mening om vilken implantatvolym som passar just dem. Man kan räkan ut att om en patient med en bröstkorgsbredd framtill på 27 cm har en implantatvolym på 200 ml som ser balanserad och proportionell ut för hennes kropp skulle hon för att kunna se exakt likadan ut om hennes bröstkorgsbredd framtill var 33 cm behöva mer än den dubbla implantatvolymen om det rörde sig om samma implantatform och typ. Dessa förhållanden är det många patienter som inte förstår.

När vi i den aktuella patientens situation har valt en passande implantatbredd, är nästa fråga höjden. Använder man runda implantat är givetvis höjd och bredd (=implantatets fotavtryck) likadana men runda implantat har också mycket mer volym i övre polen. På denna patient, med en deformerad bröstkorg, skulle ett runt implantat ge ett katastrofalt resultat eftersom det skulle tillföra volym där patienten redan har en buktande bröstkorg. Alltså behövs ett anatomiskt implantat. Anatomiska droppformade implantat finns också i olika höjder, både korta, medelhöga och höga implantat. I denna patients fall finns det en speciell anledning att välja ett medelhögt implantat eftersom detta då i samband med inplanteringen i kroppen kan roteras lite utåt och få mer fyllnad i den yttre delen. Det ger betydligt bättre förutsättningar för en bra form när man har denna typ av ”fågelbröst”, i form av mer buktighet av bröstkorgens mitt.

När det slutligen gäller utsticket av implantatet (projektionen) kan denna varieras och vara platt, moderat, full eller extraprojicerande. Även om denna patient inte vill ha mer än proportionella bröst måste man ta hänsyn till att hon har en mycket buktig bröstkorg och därför har vi valt ett extraprojicerande implantat. Genom att veta att bredden är 11,5 cm, formen anatomiskt och utsticket extrautstickande kan man indirekt komma fram till att hos denna patient passar en implantatvolym på 290 ml.

Nedan kan du se resultatet av denna beräkning och analys framifrån och från sidan och förhoppningsvis får du mer förstå betydelsen av noggrann analys för att åstadkomma ett naturligt resultat. Hade man här valt ett implantat utan denna noggranna analys, är risken mycket stor att det hade blivit ett katastrofalt resultat som skulle behöva en omoperation eller ge väsentliga komplikationer.

Jag hoppas att du har haft glädje av att förstå lite mer om komplexiteten när det gäller bröstförstoringar. Jag kommer att återkomma mer med blogginlägg relaterat till bröst och andra estetiska åtgärder.

 pers_blogg2

 pers_blogg1

 pers_blogg3

 Pers_blogg