Ansikte

Mellanansiktslyft på Akademikliniken i Malmö

Vad är ett mellanansiktslyft?

Beroende på ärftliga faktorer eller åldrande kan kindfettet sjunka ner och resultera i fördjupningar under ögonen och mer markerade så kallade nasolabiala veck (mellan näsan och mungiporna).

I dessa fall kan ett mellanansiktslyft vara motiverat. Vid mellanansiktslyft påverkas den mellersta delen av ansiktet.Kindens mjukdelar flyttas upp i vertikal riktning. Djupa veck mellan näsan och munvinklarna slätas ut och man uppnår ofta även en föryngring i området under ögonen. Resultatet ger ett mer ungdomligt och piggare intryck*.

Vad händer hos oss?

Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Då får du även information om vad ingreppet kan kosta,

våra väntetider mm. Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras vid ett mellanansiktslyft.

Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig att boka en operationstid.

*Vi vill understryka att ett mellanansiktslyft inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går ett mellanansiktslyft till

Inför operation

Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Finns till hands och svarar på frågor

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

På operationsdagen

Fotografering av operationsområdet

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare.

Inga synliga ärr

Operationen som sker under narkos tar cirka två timmar. Eftersom vi lägger snitten i munnen och i håret kommer man inte se några ärr efter operationen.

Efter behandlingen

Inget bandage behövs

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret, därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage.

De första dygnen efter operationen upplever du svullnad, spänning och ömhet. En känselnedsättning i överläppen uppstår alltid. Det brukar försvinna efter de första veckorna efter operationen.

Det finns dessutom olika slags läkemedel som minskar svullnaden. Det kan också vara bra att ligga med huvudet högt, en extra kudde är ett enkelt sätt.

Undvik smink på ärren

Dagen efter operationen kan du duscha och även sminka dig. Du bör undvika starka färgningsvätskor på ärren två månader efter operationen. Så brukar du färga håret ska du göra det innan operationen.

Håll igång med lugna promenader

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

Återbesök efter en vecka

Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i cirka tre veckor efter ett mellanansiktslyft. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen. Efter 14 dagar avlägsnas resterande stygn. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Slutresultat tidigast efter sex månader

Även om slutresultatet, ett piggare och mer ungdomligt utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen.

Du når oss dygnet runt

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den plastikkirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.