BOKA

Mirka, 13-barnsmammans bukplastik

"Ibland kan jag inte fatta att jag har gjort denna resa, att jag är fri från de besvären jag hade innan. Så fantastiskt "

Namn: Mirka Norrström

Ålder: 46

Mirka har gått igenom 11 graviditeter varav två tvillinggraviditeter. Det är först under de senaste fyra som hon har börjat märka hur kroppen påverkats. Efter många års undersökande och funderingar bestämde hon sig till slut för att genomgå en bukplastik på Akademikliniken.

Mirka Norrström är vid första anblicken en alldeles vanlig 46-årig mamma. Det finns dock en sak som skiljer henne från de flesta andra kvinnor och det är att hon förmodligen har uppåt 10 fler barn än de flesta av oss. Mirka är mer känd som 13-barnsmamman från TV4s serie ”Familjen Annorlunda”.

Varför bukplastik?

Barnen är allt för Mirka även om det såklart ibland kan vara tufft med 13 barn. För oss andra kan det vara svårt att förstå hur hon får allting att gå ihop i vardagspusslet men också hur hennes kropp klarat av alla dessa graviditeter och förlossningar. Många kvinnor upplever problem efter bara en eller två förlossningar så hur har Mirkas kropp klarat att genomgå så mycket påfrestning som alla dessa graviditeter faktiskt har betytt?

Faktum är att Mirka enligt henne själv haft ganska enkla graviditeter och förhållandevis smidiga förlossningar. Hon är van att köra på och inte känna efter så mycket så det är först på senare år som hon faktiskt förstått att hennes kropp har påverkats mer än hon tidigare trott. Efter de senaste 4 graviditeterna hade hon konstant ont i ryggen och magproblem. När hon sedan hörde sig för och började kolla runt lite förstod hon att det till stor del berodde på diastas, dvs att magmusklerna delat på sig under graviditeterna för att sedan inte gå ihop av sig själv. Bålstabiliteten gick inte att bygga upp igen trots att hon tränande regelbundet.

Detta är rätt för mig

Med detta i bakhuvudet och en trytande ork och smärta i ryggen bestämde Mirka sig till sist efter många vändor för att faktiskt kontakta Akademikliniken. Detta för att få veta mer om bukplastik samt att få reda på hur ett sådant ingrepp eventuellt skulle kunna hjälpa henne.

Mirka bokade en konsultation med en av våra fantastiskt duktiga plastikkirurger som grundligt diskuterade igenom Mirkas fall. Vad hon upplevde för problem, vad skulle en bukplastik innebära, vad hade Mirka själv för frågor osv. Efter att gått hem och funderat en extra gång kom Mirka fram till att detta var det hon ville. Hon behövde genomgå en bukplastik för att kunna leva så som hon ville med och för sina barn.

På dagen för ingreppet kom Mirka och installerades på sitt rum på Akademikliniken i Stockholm. Plastikkirurg Gabriella Sellman målade upp på Mirkas kropp enligt det man kommit fram till på konsultationen. I Mirkas fall bukplastik samt en lättare fettsugning av ryggen för att balansera det kommande resultatet av bukplastiken.

Under operation

Efter operationen

Efter operationen upplevde Mirka att det gjorde ont att sätta sig upp och röra på sig men att man ganska snart vande sig. Hon upplevde också att det faktiskt inte var så illa som hon förväntat sig. Hur man upplever det efteråt och hur ont man tycker att det gör är högst individuellt och justeras med smärtstillande första tiden efter operationen. Dessutom får man en gördel som skall bäras heltid de tre första veckorna efter operation som support för buken.

Hemma igen

Två dagar efter operationen kunde Mirka åka hem. Väl hemma hade hon hjälp av sin mamma och barnen för att avlasta så att hon kunde fokusera på att återhämta sig med allt vad det innebär.

Två veckor efter operationen togs stygnen bort och det var i den vevan som Mirka började känna att hon landat i sin ”nya” kropp. Hon påverkades mindre och mindre av läkningen efter operationen och ryggvärken som hon haft dagligen i flera år började avta och rentav försvinna helt.

Stort ingrepp men så värt det

Bukplastik är ett större ingrepp och det tar en bra stund för kroppen att läka. Trots detta ångrar Mirka inte sin bukplastik för en sekund. 4,5 månader efter ingreppet är hon helt fri från sina tidigare rygg- och magproblem. Att hon rent kosmetiskt fick en öppnare navel och platt mage på köpet var definitivt en välkommen bonus:-)

Läs mer på Mirkas blogg eller boka en konsultation för att få veta hur en bukplastik eventuellt skulle kunna hjälpa dig.