BOKA

Om Breast Implant Illness ”BII” 

Fler än 400 000 kvinnor genomgår varje år en bröstförstoringsoperation och eventuella risker med bröstimplantat är en ständigt pågående diskussion. Parallellt pågår löpande forskning kring risker.

”Breast Implant Illness” eller ”BII” är ett debatterat tillstånd med ett flertal symptom. I nuläget har man inte hittat något direkt samband mellan bröstimplantat och dessa symptom, och de kan därför inte direkt kopplas till en bröstoperation. Exempel på symptom som kvinnor med BII upplever är muskel- och ledvärk och kronisk trötthet.

Tillståndet uppmärksammas med jämna mellanrum i media. Framförallt förekommer mycket diskussioner i sociala medier och det finns specifika Facebook-sidor där kvinnor som säger sig vara drabbade samlas och diskuterar.

Enligt amerikanska FDA (medicinska tillsynsmyndigheten motsvarande Läkemedelsverket) finns inga belägg för att bröstimplantat orsakar bindvävssjukdomar och det finns i nuläget inga studier som bevisar samband mellan bröstimplantat och de upplevda symptomen. Dock är det ett faktum att många kvinnor blir bättre efter att de tagit bort sina implantat, trots att de inte har en aktiv bindvävssjukdom. De kvinnor som hade en diagnosticerad bindvävssjukdom fick däremot ingen förbättring av sina symptom efter att implantaten tagits ut.

Dr Per Hedén om Breast Implant Illness

Hör plastikkirurg Dr. Per Hedén berätta mer om det debatterade tillståndet Breast Implant Illness.