BOKA

Ett vackert leende med skalfasader

boka konsultation

Skalfasader ger tänderna ett snyggare utseende. Inte bara vad gäller färg, utan även till form och storlek. Fasaden sitter oerhört hårt fast.

boka konsultation

En skalfasad är ett tunt skal i porslin som klistras fast på tandytan. Skalfasaden framställs av en tandtekniker och sedan är det en tandläkare som utför ingreppet. Skalfasader ger tänderna ett snyggare utseende. Inte bara vad gäller färg utan även till form och storlek. De flesta patienter väljer att utföra en mer omfattande behandling med skalfasader. Men man kan även behandla enskilda tänder.

Så går en behandling med skalfasader till

 • Röntgen, avtryck och foton

  Under ett konsultationsbesök samlar vi information i form av röntgen, avtryck och foton.

  Vi lyssnar på dina önskemål, går igenom behandlingen och svarar på dina frågor. Våra tandtekniker tar sedan fram ett utseende som passar dig.

  Kostnad och väntetider

  Normalt sett tillverkar vi provisoriska tänder i plast som du kan prova för att få en bild av det slutgiltiga resultatet. Därefter börjar vi tillverka skalfasaderna.

  Du får vidare information vad det kan kosta och eventuella väntetider.

 • Porslinsskal 0,2 mm tunna

  Fasaderna tillverkas av en tandtekniker som kan tillverka porslinsskal som är så tunna som 0,2 mm vilket innebär att man inte behöver slipa ner tanden så mycket, i vissa fall behöver man inte slipa ned något alls.

  När alla tänder har preparerats färdigt tar vi ett exakt avtryck, foton och index så att tandteknikern kan färdigställa fasaderna. Det här arbetet tar i regel cirka två veckor. Under mellantiden får du ha de provisoriska fasaderna i plast.

  Fasaden sitter oerhört hårt fast

  Fastsättningen gör vi med en tunnflytande cement. Porslinsytan inuti fasaden etsas för att ge en rå yta. Även tandens emalj etsas på motsvarande sätt.

  När vi ska cementera fast skalfasaden fyller vi upp den med en kompositbaserat cement som binder både kemiskt och mekanisk till ytan. Sedan sitter fasaden oerhört hårt fast.

 • Efterbehandling och kombinationsingrepp

  Resultatet syns direkt och de nya tänderna kan användas utan några restriktioner samma dag.

  Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Vad kostar skalfasader?

Priset för en behandling med skalfasader beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Vår tandläkare Christina Malmsjö är knuten till försäkringskassan.