BOKA

Bröstförminskning på Akademikliniken i Malmö

boka konsultation

På Akademikliniken i Malmö har vi lång erfarenhet av bröstförminskning. De huvudsakliga skillnaderna mellan en bröstförminskning och ett bröstlyft är att vid ett bröstlyft avlägsnas i princip endast hud, medan man vid en bröstförminskning även avlägsnar delar av bröstvävnaden. Bröstlyft kan även kombineras med bröstförstoring om man önskar större bröstvolym.

boka konsultation

Vad är bröstförminskning och bröstlyft?

Kvinnor som vill göra en bröstförminskning har ofta stora besvär från rygg och axlar, medan kvinnor som söker för bröstlyft mer lider av bröstens utseende. En bröstförminskning och ett bröstlyft är liknande ingrepp, men vid ett bröstlyft avlägsnas huvudsakligen endast hud, medan man vid en bröstförminskning även avlägsnar körtelvävnad*.

Vad händer hos oss?

Vid ett första besök hos oss i Malmö träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom hur en bröstförminskning fungerar och svarar på dina frågor. Vid besöket får du även information om vad en bröstförminskning i Malmö kan kosta, våra väntetider mm.
Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras med en bröstförminskning. Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig att boka en operationstid i Malmö.

Ibland rekommenderar vi att du genomgår en mammografiundersökning innan operationen. Det gäller främst äldre kvinnor och kvinnor med ärftliga anlag för tumörer.

*Vi vill understryka att en bröstförminskning inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går en bröstförminskning till

 • Vi går igenom dina önskemål och förväntningar

  Vid ett första besök hos oss träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål och förväntningar. Vi går också igenom operationen och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ingreppet, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

  Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd samt eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

  Vad som gäller vid narkos

  Du går praktisk information kring operationen av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation samt vad som gäller vid narkos.

  Håll dig i form som förberedelse

  Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Ibland rekommenderar vi att du gör en mammografiundersökning. Det gäller främst äldre kvinnor och kvinnor med ärftliga anlag för tumörer.

  Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form. Ta gärna reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen också.

 • Fotografering av operationsområdet

  På operationsdagen träffar du din plastikkirurg. Han börjar med att fotografera operationsområdet. Du träffar också din narkosläkare.

  Du får även prova ut en sport-bh som du får kostnadsfritt av oss. Den fungerar som stödbandage under de första veckorna efter operationen.

  Operationen tar 1-2 timmar

  Operationen tar en till två timmar och sker under narkos. Man kan lägga olika snitt för att förminska eller lyfta en byst. Ett snitt läggs dock alltid runt bröstvårtan och vanligtvis ett upp och nedvänt T-format snitt mellan bröstvårtan och vecket under bröstet. Det vanligaste är att vi syr ihop snitten med dolda stygn som kroppen successivt absorberar.

 • Omvårdnad och smärtlindring

  Efter operationen kommer du till vår bevakade uppvakningsavdelning. Därefter stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning tre till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

  Efter operationen kan du uppleva lätt värk, svullnadskänsla och mindre känsel. Det går över successivt under de första veckorna efter operationen.

  Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll. Efter 14 dagar tar vi bort eventuella stygn som finns kvar.

  Lugna promenader rekommenderas

  Tidigast efter sex månader kan vi bedöma slutresultatet. Men redan när stygnen är borta kan du se en förbättring. Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter tre till sex veckor kan du börja träna. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader.

  Lyssna till kroppens signaler

  Du bör undvika att tänja ärren under de tre första månaderna. Läkningsprocessen är väldigt individuell. Därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

  Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar.

  Tillgängliga dygnet runt

  Efter operationen finns vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan om du behöver komma i kontakt med oss efter att du gått hem.

Före- och efterbilder