BOKA

Pannlyft & ögonbrynslyft på Akademikliniken i Malmö

boka konsultation

Våra plastikkirurgerna på Akademikliniken i Malmö har mångårig erfarenhet av att utföra pannlyft och ögonbrynslyft och använder en speciell operationsmetod för att åtgärda rynkor i pannan, tunga ögonlock och djupa veck mellan ögonbrynen.

boka konsultation

Vad är pannlyft och ögonbrynslyft?

Många som söker råd kring tunga övre ögonlock behöver egentligen göra ett pannlyft eller ögonbrynslyft. Operationen görs för att ändra ögonbrynens höjd och riktning och för att minska de så kallade bekymmersrynkorna mellan ögonbrynen.

En ökad tyngd av de övre ögonlocken eller sänkning av ögonbrynen kan vara medfödd eller ett resultat av åldrande och behandlas i första hand med pannlyft och ett ögonbrynslyft*.

Vad händer hos oss?

Vid ett första besök hos oss i Malmö träffar du en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål kring ett eventuellt pannlyft eller ögonbrynslyft. De går igenom operationen och svarar på dina frågor. Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras om du är intresserad av ett ögonbrynslyft eller pannlyft. Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta, våra väntetider i Malmö mm.

Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig att boka en operationstid.

*Vi vill understryka att ett pannlyft eller ögonbrynslyft inte garanterar samma resultat för alla. Detta är individuella behandlingar vars resultat varierar från person till person.

Så går ett pannlyft & ögonbrynslyft till

 • Lyssnar till dina önskemål och förväntningar

  Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

  Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

  Vad som gäller vid narkos

  Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

 • Operationen tar cirka två timmar

  Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

  På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare. Operationen sker under narkos och tar cirka två timmar.

  Titthålskirurgi minimerar ärr

  För att minimera ärr och känselpåverkan utför våra kirurger oftast den här typen av operationer med så kallad titthålskirurgi. Eftersom snitten bara är ett par centimeter långa och placeras i hårbotten blir de mycket diskreta.

  För att lyfta ögonbrynen och pannan under inläkningsfasen har du trådar som går från ögonbrynen under pannhuden och sys över skumgummikuddar i hårbotten. Dessa suturer sitter normalt kvar i cirka 14 dagar.

  Stannar kvar över natten

  Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen får du hjälp att tvätta håret och du kan gå hem utan bandage.

 • Lymfdränagebehandling rekommenderas

  Den första tiden efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, stelhet och känselbortfall. Själva läkningsprocessen innebär också att det är vanligt med klåda i hårbotten.

  Det brukar försvinna efter några veckor, men för att minska svullnaden rekommenderar vi att någon av våra hudterapeuter utför en lymfdränagebehandling.

  2-3 veckor borta från jobbet

  Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i tvår till tre veckor. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen och efter 14 tar vi bort de sista stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

  Håll igång med lugna promenader

  Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

  Även om slutresultatet, ett piggare och mindre bistert utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar.

  Inga synliga ärr

  Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen. Inga ärr blir dock synliga, eftersom snitten läggs i hårbotten.

  När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder

Våra priser

Vad kostar pannlyft & ögonbrynslyft?

Priset för ett pannlyft & ögonbrynslyft beror på en rad faktorer. Bland annat omfattningen av ingreppet och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Kombinations- och efterbehandling

Kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar pannlyft & ögonbrynslyft med andra ansiktsingrepp. Till exempel ögonlockskirurgi, mellanansiktslyft och ansiktslyft. Man kan även behandla bekymmersrynkor med hjälp av injektionsbehandlingar. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Efterbehandling

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Frågor & svar narkos

De senaste 25 åren har narkos utvecklats mycket och riskerna i dag är väldigt låga. Alla som skall sövas genomgår en riskbedömning av narkosläkaren. Vissa sjukdomstillstånd innebär en ökad risk tex hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma.

För att narkosen ska kunna genomföras på ett säkert sätt är det viktigt att narkosläkaren får kännedom om hälsoläget och de sjukdomar som föreligger.

Alla operationer och all narkos medför en risk, men den beror på många faktorer till exempel typ av kirurgi och hälsotillståndet. För det stora flertalet är risken försumbar. Fråga narkosläkaren hur riskbedömningen är för dig. Den rädsla många upplever inför narkos är oftast ogrundad och beror snarare på förlust av kontroll.

Det finns ingen standarddos. Alla narkoser anpassas för den enskilde individen utifrån vilken operation som skall genomföras och individens förutsättningar.
Vi reagerar alla olika på anestesi. Skillnaderna beror på bland annat på genetiska faktorer, ämnesomsättning, hälsotillståndet och sjuklighet.

Mängden narkosmedel varierar på grund av faktorer som vikt, ålder, kön, medicinering och sjukdomar.

Under narkos övervakas, mäts och registreras hjärtfrekvens och hjärtrytm, blodtryck, andningsfrekvens, andetagens volym och innehåll av syrgas och koldioxid samt syremättnad. Eftersom varje patient är unik måste valet av narkosmedel och metod skräddarsys.