Rosacea – vad säger hudläkaren?

Okategoriserat, Övrigt

Rosacea är ett kroniskt och inflammatoriskt tillstånd i huden som i regel drabbar vuxna över 30 års ålder. Studier visar att upp emot 10% av alla skandinaver lider av rosacea i en eller annan form. Trots det är kunskapen om rosacea väldigt liten.

De vanligaste symptomen på rosacea är finnar, knottror, rodnader och ytliga blodkärl, men ibland utvecklas detta även till inflammatoriska utslag. Dessa är vanligtvis är lokaliserade på näsa och kinder, men kan även uppstå på övriga områden i ansiktet såsom i pannan eller runt ögonen. Perioral dermatit anses vara en variant av rosacea där utslagen är lokaliserade runt munnen.

Vår hudläkare Christoph Martschin berättar mer:

“Det är vanligt att mina patienter inte är medvetna om att de har Rosacea fast de lider av utslagen. På frågan om de fått hjälp tidigare svarar många att de trott att det bara rör sig om att de har känslig hud, allergi eller att det går i släkten.

Undersökningar visar att de som drabbats av rosacea upplever att de har sämre livskvalitet än andra och sjukdomen påverkar ofta självkänslan. Rosacea kan gå i skov vilket innebär att den är mer aktiv ibland och ibland kan man vara i princip besvärsfri. Därför krävs det en långsiktig behandlingsplan som omfattar både rätt hudvård och extra insatser som laserbehandling och vid behov även receptbelagda läkemedel.

Många faktorer triggar rosarean, en av de vanligaste är sol, och därför är det extra viktigt att alltid ha ett bra solkskydd i ansiktet, speciellt om man har väldigt ljus hud då ljushyade har större benägenhet att få rosacea.”

Misstänker du att du lider av rosacea – boka tid för en konsultation hos våra hudläkare i Stockholm eller Malmö så får du rätt diagnos och hjälp att göra en personlig behandlingsplan Boka tid här

 

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 11.01.45